In urma articolului de ieri, Georgiana mi-a adus aminte de o discutie pe care am avut-o acum mult timp, cand am citit eu un articol pe un blog strain si in joaca, am transformat niste cosmetice “normale” in unele cu potential natural. Marketing ar zice unii. Manipulare as spune eu.
Articolul in cauza se referea la efectul Halo, aplicat in industria cosmetica.
Oamenii vor cota mai bine un produs de marca decat acelasi produs in ambalaj simplu. Si nici nu trebuie sa fie vorba de cine stie ce brand cunoscut. Un brand fictiv va avea rezultate mai bune decat unul no name. Efectul Halo este foarte raspandit, dar rar observat. Un exemplu fascinant este sectorul de produse naturale.
Daca poti face un produs sa para natural, efectul Halo va intra in actiune si va face oamenii sa creada nu numai ca este mai sigur, dar este si mai bun decat alte produse similare. Si nici nu e nevoie de multa munca pentru a obtine acest efect. Puneti un procent mic de extract de plante, de preferabil cu un nume atragator si totul e aproape rezolvat. Este o practica atat de raspandita, incat aceste ingrediente au un nume propriu, se numesc “tips in”.
Efectul Halo lucreaza la nivel subconstient. Ca si cultura avem adanc inradacinat sentimentul ca “natural” = bun, facandu-ne sa actionam in consecinta.
Producatorii de cosmetice naturale sunt la curent cu modalitatea de actiune a efectului Halo, dar nu sunt singurii care il folosesc. (sursa)
Pornind de la aceasta idee, vom face o demonstratie despre cum ne putem juca cu listele de ingrediente. Incepem cu … Paula’s Choice, normal.
L.E: Brandul Paula’s Choice nu joaca in liga bio, nici macar in cea “naturala”. Lista lor de ingrediente suna foarte .. chimic, dar la o simpla traducere a ingredientelor in termeni uzuali, brusc devine naturala. Daca niacinamide, tetrahexyldecyl ascrobate, ubiquinone, tocopherol suna SF, atunci poate corespondentul lor natural va face lumina.
In exemplele de mai jos, am luat fiecare ingredient din lista INCI si l-am tradus. Niacinamide a devenit vitamina B3, Tetrahexyldecyl Ascorbate e de fapt Vitamina C, ubiquinone = coenzima Q10 si tot asa. Enjoy!
Contine:
- doua forme de vitamina C
- coenzima Q10
- vitamina E
- Ceramide
- Glicerina
- Acid alfa lipoic
- Extract de ceai verde
- Extract de uva ursi
- Extract de turmeric
- Extract de soia
- Ulei de palmier
- Acid ferulic
- Acid cafeic
Mai raman cateva ingrediente de cosmetizat. Desi ele sunt foarte bune, au un nume mai chimicos asa, trebuie machiate.
- Palmitoyl Tripeptide-5 – peptida biomimetica ce mareste sinteza de colagen de la nivelul dermului. Am scos-o frumos, nu? Ultimul trend.
- Cyclopentasiloxane, Dimethicone – astia sunt siliconi, sunt si ei pe lista neagra a industriei bio. Siliconii sun substante derivate din silica. Silica = mineral = natural. Este? Cititi AICI mai multe despre asta. Daca aia cu machiajul mineral il folosesc, noi de ce nu am putea?
- Superoxide Dismutase (SOD) este o enzima componenta a sistemului antioxidant. SOD combate radicalii liberi si substantele cancerigene. E bun, ne trebuie, il trecem cu verde deci.
- Lupinus Albus Seed Extract – antioxidant, extract de lupin. Ofera fermitate pielii. Suna natural, zic eu.
- Phenoxyethanol – cosnervant aprobat de organismele de certificare bio
Hai ca pe asta l-am scos natural de tot :))
Contine
- Vitamina B3
- Vitamina C
- Vitamina E
- Acid hialuronic
- Extract de lemn dulce
- Extract de dude
- Extract de gura lupului
- Extract de capsuni Begonia
- Extract de vita de vie
- Ceramide
- Glicerina
- Pantenol
- Bisabolol
- Glucozamina – aminomonozaharida care se gaseste in mod natural in organism si este produsa de condrocitele din cartilagii pentru a ajuta la mentinerea si repararea articulatiilor. Principalul rol al glucozaminei este a produce lanturi lungi numite glicozaminoglicani (GAG), necersare articulatiilor pentru a se mentine sanatoase si a se repara
- Siliconii – aceeasi explicatie ca la celalalt serum
- Guma xantham – agent de ingrosare, se foloseste si in industria alimentara
- Carbomer – tot agent de ingrosare
Restul ingredientelor sunt asa, de umplutura, pentru ingrosare, textura, feel.
Acum sa o luam invers. Daca am transformat niste cosmetice “de duzina” in unele naturale, sa aruncam si un ochi la cele naturale, sa citim si noi un INCI.
Nectar Eternel ajuta la prevenirea imbatranirii pielii prin optimizarea regenerarii epidermei. Molura marina si extractul de fag au un puternic efect anti-imbatranire si ajuta la estomparea ridurilor. Extractul de micoalge verzi ofera elasticitate si fermitate pielii. Combinatia de ulei de floarea soarelui cu untul de cocos si apa florala bio de trandafiri hidrateaza; ridurile sunt estompate, iar tenul este luminos si revitalizat.
- Caprylic/Capric Triglyceride – nu imi suna bine, nu il pot pronunta, sigur e nasol. Si nici nu il pot manca..
- Cetyl Alcohol, Cetearyl Alcohol – asta sigur e chimicala.. si e chimicala din aia rea, cu ALCOOL bai
- Cetearyl Glucoside – am lipsit la chimie, ce substanta otravitoare o fi si asta?
- Hydrogenated Vegetable Oil – astia au pus plastic in crema? uleiuri hidrogentate nu inseamna margarina? o fi macar margarina cu Omega 3?
- Sodium Benzoate – benzol, benzoate, tot pe acolo. Clar e cancerigen.
- Benzyl Alcohol – pfoaaa, ia uite nemernicii, au pus si benzyl
- Lactic Acid – asta e bun, are si bunica o cultura de acid lactic in gradina, o uda in fiecare zi
- Potassium Sorbate – potassium.. o fi extras din banane? ar explica provenienta naturala… zic..
- Citric Acid – asta ce-i, lamaie?
Sunt de parere ca nu exista alegeri perfecte. Orice pe lumea asta vine cu avantaje si dezavantaje. In functie de anumiti factori personali, pui in balanta plusurile si minusurile, tragi linie si iei o decizie.
Aceeasi chestie se aplica si la cosmetice. Nu exista produs cosmetic perfect. Exista produsul cosmetic potrivit tie, la un moment dat, in functie de niste parametri, care se pot repeta, sau nu. Aceeasi crema poate fi perfecta acum si nepotrivita mai tarziu.
Cum spuneam in articolul trecut, exista manipulare de ambele parti. Si din industria bio vin informatii eronate si din industria non bio. Important e cum le alegi :)
Take care chicas ! :)
like :)
thank you! :*
dublu like!
hihihi, me blushing :”>
ai scris fain, mi-a placut mult si mai ales cu partea din concluzie. :)
thanks :D orice poate iesi intr-o lumina pozitiva daca vrei :)
Excelent articol! Imi place mult! Felicitari!
thanks :* ma bucur mult cand articoele mele sunt apreciate de cititori :)
Foarte frumos scris! Ce inseamna sa nu te informezi, refuzi o bunatate de serum PC… pai se poate asa ceva?:))
:)) pai da nu? e si pacat!
Eram precisa ca isteria PC, are multe lacune si chestii ‘cosmetizate’! Nu inseamna ca nu sunt bune, dar prea multa zarva se face pe marginea produselor! Le folosesc si eu :) normal!!!
cred ca ai inteles gresit :) tocmai invers de fapt. Am demonstrat ca ingredientele considerate “chimicale” sunt de fapt naturale, care pot fi traduse foarte simplu. Niacinamide e de fapt vitamina B3, tetrahexyldecyl ascorbate e de fapt vitamina C si asa mai departe. Doar faptul ca au o denumire care suna SF, nu le face cu nimic mai prejos decat cosmeticele bio, care dupa cum ai vazut in exemplu, se lauda ca sunt naturale, dar lista de ingrediente spune altceva :)
Ceea ce nu multa lume stie, este de ce denumirile de pe etichete sunt atat de complicate. Standardul INCI spune ca:
1. se folosesc denumirile botanice ale plantelor si extractelor din plante (limba latina), si intre paranteze se pune (mai nou) denumirea in engleza a plantei. de exemplu: butyrospermum parkii (shea) butter
2. se folosesc denumirile de laborator (chimice) ale substantelor, in limba engleza. de exemplu: l-ascorbic acid (vitamina C)
multa lume nu stie sau uita faptul ca totul pe lumea asta se reduce la componente din ce in ce mai mici, si ca , fiind studiate, au primit toate o denumire international acceptata, bazata pe formula chimica. Va recomand cu caldura acest link, pentru a vedea unde poate duce isteria :) Atentie, linkul este facut “la misto”, cei care l-au facut erau constienti de ce scriu, doar vroiau sa sublinieze absurdul pana la care se poate ajunge : http://www.dhmo.org/
multumim de link, acu ma apuc de studiat :)
Vai ce-mi plac articolele tale despre ingrediente :)
Mai invatam si noi cate ceva, nu?! Sa nu ne pacaleasca cei interesanti :)
hihi, ma bucur ca iti plac! nu cred ca postam daca nu ma acuza doamna bio de prostie :)
Imi place mult modul tau de a scire, Este o placere sa citesc articolele, chiar daca sunt pline de acesti termeni grei . Recunos, nu ma uit pe etichete, nu sunt adepta acetsui stil( si sigur fac rau, dar deh…). Insa modul tau de a scrie articolele ma face sa mai vreau sa citesc , si cine stie, poate ma va determina sa caut schimbarea . Te-am descoperit recent si pana acum chiar am avut ce citi/invata.
Keep up this great job! ;)
Hey, multu1 pentru cuvintele frumoase. Comentariile de genul nu fac decat sa ma ambitioneze sa scriu mai departe! Hugs!
Asa este, am citit iar, greseala mea! Si daca erau chimice, tot nu renuntam la ele, la cat de bine fac tenului meu si celor dragi mie!
:) same here! am modificat in articol, sa se inteleaga mai bine. Poate nu am stiut sa ma exprim :) thanks!
Mi-au plăcut tare mult ultimele două articole! Îmi plac ironiile tale şi felul în care argumentezi punctul tău de vedere! Big like! Take care too :*
<3 :* hugs