Indulcitori naturali (I) – Stevia

2344

Ca un fan low carb se sunt, zaharul este un no-no absolut .. si cum nici la dulciuri nu pot sa renunt, incerc sa impac si capra si varza.. mai exact, folosesc indulcitori.

Evident, sunt indulcitori si indulcitori.. aspartam, sorbitol si alte balarii artificiale sau alternativele lor sanatoase. Eu personal prefer sa folosesc indulcitori mai soft, care sa nu fie interzisi prin alte tari si cat de cat naturali, nu fabricati in vreun laborator dubios.

Primul contact cu indulcitorii: stevia rebaudiana

 

– este o planta sud-americana folosita ca indulcitor si ca medicament pentru ameliorarea anumitor afectiuni.

– se spune ca este de 300 de ori mai dulce ca zaharul .. dar personal nu sunt de acord cu afirmatia asta.. cred mai degraba ca e pur marketing.

– prefer varianta lichida, insa exista si varianta pudra sau tablete, dar e mai pretentioasa, in sensul ca trebuie ferita de umezeala.

– puteti gasi si in farmacii variante lichide de stevia, insa sunt execrabile la gust. Eu folosesc stevia lichida de la now.. am avut si tablete, dar mai mult imi place varianta lichida.. in plus, cei de la now au scos de curand o varianta imbunatatita, numita better stevia.

– de indulcit, nu indulceste ca zaharul, degeaba minte lumea prin reclama.. are si putin aftertaste iar in rete complicate nu face fata.

– il folosesc in special la bauturi, iaurturi si chestii lejere sau combinat cu alti indulcitori pentru retete complexe.

-desertul meu preferat: iaurt (campina imi place mie..e mai cremos) cu ciocolata 70% cacao  razuita grosier si 8 picaturi de stevia.. iaurt straciatella de prima clasa. 5 ***

– combinat cu xylitol intr-o limonada.. demential! .. unde mai pui ca e basically fara calorii si nu se depunde pe nicaieri

 


Comments

  • Pudra de cacao nu e buna? Cacao teoretic este foarte sanatoasa, nu stiu eu la ce sa ma astept de la astea din comert, mi-am luat neagra.
    Eu ciocolata nu pot sa razuiesc in iaurt, o mananc in 0.2 sec. pe nerasuflate si fara remuscari :) Incerc sa mai renunt la ea, cu primul punct substitut uneori.

    Alexa 18 October 2011 23:14
    • nu stiu daca cu pudra de cacao iese la fel :) mie cacaoa mi se pare amara :)) other than that, poti incerca orice variatiune :d

      beautyrelated 20 October 2011 6:18
  • Eu imi pun in musli cu iaurt, simplu in apa si cam in tot ce prind si se preteaza :)) cocoa freak

    Alexa 20 October 2011 21:41
  • Uite ca asta n-as fi stiut in vecii vecilor… as putea sa incerc cu limonada cum zici tu, ca sa renunt si eu la bauturile racoritoare.

    Alexandra Rotaru 21 October 2011 8:23

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *