Forever Young – Colagenul in alimentatie

8843

Acu’ vreo doi ani citeam pe blogul lui Cristian Margarit despre gelatina. La momentul respectiv a fost un soi de revelatie si am intrat intr-un fel de transa din care nu m-am trezit pana nu am experimentat pe propria mea piele minunea.

Daca tot ai aflat ca exista colagenul, cel mai bine ar fi sa-l mananci. In primul rand sub forma de carne rosie. Apoi sub forma de gelatina, care se gasea pana acum la plicuri. Va trebui sa fie insotit de enzime digestive, vitamina C, zinc, fier, seleniu. Mai ales pe un regim de slabire, cand dieta este oricum saraca in nutrienti trebuie sa ai mare grija la faptul ca gusa, fundul si sanii incep sa “cada”. Unul dintre factori este lipsa colagenului din alimentatie. Colagenul din alimentatie este material de constructie pentru tesuturile conjunctive. Dieta saraca in carne rosie este saraca si in colagen. La vegetarieni situatia este si mai dramatica.

Si uite asa colectia mea de suplimente s-a marit cu un nou membru: gelatina. Pe langa asta, am inceput sa consum si alimente bogate in colagen, ca doar nu era sa consum gelatina every single day.. asadar, castigator absolut la categoria gust :

Din aceeasi categorie, folosesc cu succes ciorba de burta (my all time favourite) si racitura .. yum yum (de ce e buna piftia cititi aici.. mi se pare nostima denumirea de piftie, eu toata viata i-am zis racitura) . De asemenea, cateva informatii utile despre gatitul alimentelor bogate in colgen am gasit pe blogul Foodie.ro.

  • Colagenul este o proteină care se găsește din abundență în carnea animalelor, fiind majoritară
  • Sub tratament termic, pe la 60°C colagenul se contractă, împingând spre exterior sucurile din carne, lăsând-o tare și, evident, greu de mâncat, mai ales în cazul cărnii de vită, care este mai puțin grasă decât carnea de porc.
  • După 80°C, colagenul începe să se topească, iar carnea devine tot mai moale și pare că se topește în gură, fibrele fiind separate într-o structură mult mai puțin rigidă și rehidratate.
  •  Gelatina rezultată nu este altceva decât colagen hidrolizat ireversibil

Din cand in cand, mai fac si cure cu gelatina simpla, pudra.. as in 10 gr zilnic pentru 1-2 luni. Nu exagerez, mananc de cate ori am ocazia si nu fac o obsesie din asta, daca se nimereste bine, daca nu, iarasi bine. Cel mai mult imi place dizolvata in suc de mere.

Despre colagenul folosit in cosmetice, gasiti pe blogul Danei un articol foarte fain http://proestetic.ro/totul-despre/colagen-ce-stiti-si-ce-nu-stiti-despre/

Creme cu colagen

Sunt cel mai mare fisco de pe piata, in cazul in care ne asteptam ca acestea sa modifice in vreun fel structura proteinei numita colagen uman [..] In cel mai bun caz, produsele pe baza de colagen aduc un plus de hidratare datorita ingredientilor anecsi, dar in nici un caz colagenului, care are molecula mult prea mare incat sa patrunda la nivelul pielii incat sa umple ridul… de repararea fibrelor nici nu se poate pune problema. [..]

Iar la final un alt articol interesant despre gelatina in care sunt dezbatute cateva mituri si adevaruri despre aceasta :

The gelatin makes your nails stronger and brighter hair? 
Yes, it contributes to it. For healthy growth, nails and hair need different nutrients. Among them, collagen, existing in the gelatin. Collagen is responsible for wound healing and tissue regeneration.In the case of nails and hair, collagen as a matrix where minerals are attached to make them strong, durable and bright.
Masks gelatin leave the skin more beautiful?
Topical application, or on the skin surface, has no effect. Some masks have collagen present in the formula and moisturizer temporary. However, to provide benefits in skin elasticity, gelatin must be ingested.

Mai multe puteti citi aici:  http://andersondino.blogspot.com/2011/08/gelatina-mitos-e-verdades.html (e in portugheza dar daca dati cu google translate in engleza se traduce fain si inteligibil)


Comments

  • coco 13 October 2011 11:54
    • o sa fim doua batranele frumoase :))

      beautyrelated 13 October 2011 16:20
  • Gelatina din pliclete este ok? Plicurile care se gasesc in marketuri.. Dr. Otker, etc.?
    Felicitari pentru site! Informatiile sunt foarte pretioase!

    Gabi 3 December 2011 18:23
    • multumesc mult :* .. in principiu, gelatina la pliculet ar trebui sa fie la fel.. doar daca nu ne mint producatorii si au mai bagat ceva pe langa :)

      beautyrelated 3 December 2011 19:54
  • De cand am citit articolul asta, m-am tot straduit sa mananc racitura. Nu prea imi place, dar na! Treaba cu baba… Chiar am de gand sa fac zilele astea :D

    Andreea DLC 20 July 2012 22:10
    • Vaai, eu ador racitura.. Si ciorba de burta :D

      adiana 20 July 2012 22:36
  • Pingback: Manifest impotriva jeleurilor

  • Pingback: Neocell Super Collagen – tinerete fara batranete | Adiana

  • Acesta este produsul cu gelatina pe care il folosesti (http://www.suplimente.ro/colagen-hidrolizat.html)? Am tot cautat pe aici si nu am reusit sa-i gasesc denumirea :( Am tot citit pe iherb despre diverse sulimente cu colagen si foarte multe comentarii mentionau ca efect advers apartitia cosurilor in numar foarte mare.

    mada 7 February 2015 19:17
    • cauta pe iherb gelatina simpla, nu hidrolizate :)

      adiana 11 February 2015 22:48
  • Buna ziua, pentru persoanele care au nevoie de colagen , va recomand colagen de la euro form , frantuzesc, foarte bun si la pret exceptional cu o concentratie foazrte buna il gasiti pe http://www.euro-form.ro

    Emilia 30 March 2015 17:55

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *